Септемврийски празници 2019 - екскурзия и почивка в Албания: Вльора, Саранда, Ксамил, Гирокастър и Корча

Септемврийски празници 2019 - екскурзия и почивка в Албания: Вльора, Саранда, Ксамил, Гирокастър и Корча
Продължителност: 6 дни / 5 нощувки
Транспорт: Автобус
Маршрут: Корча - Вльора - Гирокастър - Саранда - Ксамил - Бутринт - Янина
Дати на отпътуване:
Намери цена и резервирай
Дата
Бр. възрастни
Бр. деца
Програма
СЕПТЕМВРИЙСКИ ПРАЗНИЦИ 2019 екскурзия и почивка на АДРИАТИЧЕСКО и ЙОНИЙСКО море!
Прелестите на АЛБАНИЯ в: КОРЧА (малкият Париж), ВЛЬОРА (перлата на две морета)
ГИРОКАСТЪР (каменна приказка) и САРАНДА - градът на слънцето!
Дати на пътуване: 18.09.2019– 23.09.2019

1 ден: София - Корча
Сутринта в 06:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута: София - Дупница - Благоевград - Кулата - Солун - Верия - Корча. Пътува се по скоростната магистрала Виа Егнатия (Е-90). В ранния след обяд пристигаме в Корча или още някога българският град - Горица, разположен в област Девол – важен административен, църковен и културен център в Първата българска държава.
В наши дни пътешествениците определят Корча като малкият Париж на Албания заради културата и аристократичната му деликатност, забелязана не само в поведението на хората, но и в архитектурата му. Корча поддържа и традицията на своите "сокаци" (павирани тесни улички) с характерни къщи със стари дървени печки и вкусно готвена храна. Всъщност Корча е най-посещаваният албански град във всеки сезон. През зимата е заобиколен от магията на снега, а през лятото привлича с чист въздух, бира „Корча”
и серенадите - типична музика, която предимно се свири и пее от местни стари и млади китаристи.
Настаняване в хотел в центъра на града. По желание организирано посещение на музея на иконата (не вкл. входна такса) или самостоятелна разходка в очарователният и красиво подреден град, където всеки загубва представа за времето… Вечеря. Нощувка в Корча.

2 ден: Корча - Вльора
Закуска. В 09:30 часа отпътуваме от Корча за Вльора - перлата на две морета: Адриатическо и Йонийско море. Пътят ни е живописен и щедър откъм красиви панорами към Охридското езеро и долината на река Шкумбини край град Елбасан – древният Скампа, известен и с манастирът “Свети Йоан Владимир” или “Shen Joan Vladimirit”, издигнат на лобното място на дуклянския княз и зет на цар Самуил Йоан-Владимир, приел мъченическа смърт. Част от маршрута ни включва и магистрален път А2 - трета по големина Аутострада (така наричат албанците, по подобие на италианците магистралите си), свързваща град Фиер с Вльора. Пристигане във Вльора и настаняване в хотела. Свободно време за освежаване и първи впечатления от града. В Албания наричат Вльора с много имена: „градът на знамето” (на 28.11.1912 г. тук е обявена независимостта от турско робство), „градът на две морета” ( тук до остров Сазан е пресечната точка на двете морета: Адриатическо и Йонийско) и „вратата на Албанската Ривиера” ( Ривиерата – Брегу на албански, започва с Вльора и продължава на юг през Ллогара до Лукове и Саранда).
Всяко хвалебствие за тази морска красавица е заслужено, заради живописния и дълг залив с пясъчни плажове, заради обграждащия я красив декор на полуострова Карабурун и най-голям остров Сазан, които заедно образуват националния морски парк Карабурун-Сазан. Вечеря. Нощувка във Вльора.

3 ден: Вльора - круиз Карабурун - остров Сазани
Закуска. Свободно време във Вльора или по желание и срещу доп. заплащане: вълнуващо приключение по море - круиз в акваторията на националния морски парк: полуостров Карабурун и остров Сазан – необитаем, а до 2015 год. и обвит в мистика забранен за посещение бивша военна база.
Отплаваме в 10:00 часа, за да се докоснем до полуостров Карабурун (черен език от турски), приличащ на ръка с вдигнат палец, а върха на палеца е нос Спирулина, най-западната точка на Албания.
Полуострова с дължина от 15 км. и ширина 4,5 км., а 70 км. брегова ивица, разделя залива на Вльора от канала Отранто и Италия, която е само на 72 км. разстояние оттук. По време на круиза ще се любуваме на закътани плажове в живописни заливи, ще се докоснем и до една от най – посещаваните карстови пещери - тази кръстена на Хаджи Алиут, виден албански воин и моряк от Улцин, който избягал със сина си и се укрил в тази пещера. Ще имаме възможност и да поплуваме на някой от закътаните плажове, които ще посетим.
С този круиз ще стъпите и на остров Сазан! Там, където двете морета Адриатическо и Йонийско си дават среща, между протока Отранто и входа към залива на Вльора е Сазан, островът обвит в мистика! Със своите размери: площ 5.7 km2, дължина 4.8 km, ширина 2 km и брегова ивица от около 15 km е най-големият остров на Албания. В своята история от незапомнени времена остров Сазан всякога е бил използван за военни цели, но от 2015 год. съдбата му се променя - отворен е за посещения от туристи и очаква своя ред да влезе в списъците на туристическите маршрути и справочници!
Завръщане в хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка във Вльора.

4 ден: Вльора - Гирокастър - Синьо око - Саранда - 165 км.
Закуска. В 09:30 часа отпътуваме за Йонийско море в Южна Албания и област Епир до земята на тоските. Пътуването е по удобен и живописен път край река Вьоса със смайващи гледки от окръжаващите ни планини облечени в зелено кадифе. Ще чуете разказа за двамата мъже изиграли най-важна роля в историята на Албания: Али паша, родом от град Тепелена (града край, който преминаваме) и диктатора – бункерофил Енвер Ходжа, родом от Гирокастър (града, който ще посетим). Около обяд пристигаме в каменната приказка Гирокастър, с накацали по склона на планината каменни къщи, сгушени под покривите си от каменни плочи. В самото начало на Стария град и пред очите ни плъзва като огромна змия главната улица, покрита със сив калдъръм и ромбоидни шарки по средата. Магазинчета, кокетни кафенета, бръснарница, обменно бюро... ­ тук можеш да намериш всичко, най-вече един особен уют на едно отминало време, в което животът е течал бавно, като по калдъръми.
Дебелите високи стени на градската цитадела, с часовниковата кула в нея, увенчават най-горе града, наричан и Сребърният град заради старото му гръцко название ­ Аргирокастро ­ “сребърна крепост”. Престой в града от 2,5 часа, в които по желание можете да посетите, крепостта, етнографския музей (помещава се в родната къща на Енвер ходжа) или просто да изпиете чашка кафе или опитате вкусен бюрек. Продължаваме към Саранда – градът на слънцето с попътно посещение на красивия природен феномен – извора „Синьо око”, един от 18-те извора захранващ река Бистрица.
В късен след обяд настаняване в хотела в Саранда. Вечеря. Нощувка в Саранда.

5 ден: Саранда - Бутринт - Ксамил - Саранда - 32 км.
Закуска. Свободно време или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до античния и средновековен град Бутринт и курорта Ксамил, обекти от листата на Юнеско.
На разстояние 16 км. от Саранда, на крачка от границата с Гърция и срещу източните брегове на остров Корфу, в естествен парк от 20 кв.км, заобиколен от великолепният канал Вивари, свързващ соленото езеро Бутринт с Йонийско море, е разположен спиращият дъха античен град – Бутринт. Ще чуете легенди, според които днешният Бутринт е античната „малка Троя” построена от Хелен, един от синовете на цар Приам и Андромаха, съпругата на Хектор намерил смъртта си в Троянската война.. Запознавайки се отблизо с грандиозните някога постройки: административни сгради, площад, обществена баня, светилището на Асклепий и прилежащият амфитеатър, Портата кула и Лъвската порта, ще си дадем сметка за уникалната хармония в строителството на древен Бутринт, дело на четири цивилизации: Елините от времето на Александър Велики, два века по-късно – Римляните, последвани от Византийците и Венецианците. И всяка от тези цивилизации строила, достроявала и обогатявала своя славен Бутринт, който откриваме тук - в тази все още не достатъчно популярна земя на орлите - Шкиперия!
Завръщане в Саранда с попътна разходка в курорта Ксамил – част от Национален парк Бутринт.
Саранда наричат градът на слънцето - Ксамил всички единодушно определят като тропическият РАЙ на Европа! Природата е дарила Албания с едно истинско малко райско кътче, извайвайки го на тесен полуостров, обграждайки го от една страна с морето, а от друга с водите на езерото Бутринт. И за да бъде пълно усещането за рай на земята, добавила щедро и четири на брой малки островчета, пълни с живот: пищна зеленина и птича песен, наречени от местните: Близнаците, Смарагдовият, Каменният и Малкият остров. Свободно време за плаж, разходка или обяд по желание. Завръщане в Саранда и хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка в Саранда.

6 ден: Саранда - Янина - София
Закуска. В 09:00 часа освобождаване на хотела и отпътуване за България. Попътна разходка в Янина - столицата на област Епир в Гърция. Пристигане в София късно вечерта.

На турист в двойна Единична стая трети възрастен Дете 0-11.99 г. с 2-ма възрастни в стая
469 лева 569 лева 415 лева 395 лева
 • цените са валидни при депозит до 20 август 2019

Пакетната цена включва:
 • Транспорт с лицензиран за международни превози автобус 3*
 • 5 нощувки със закуски и вечери в хотели категория 4* / 3*, както следва: в Корча - 1 нощувка в хотел 4*/ 3*; във Вльора - 2 нощувки в хотел 4*/3*; в Саранда - 2 нощувки в хотел 4*/3*
 • Посещение в град Гирокастър
 • Посещение на феномена „Синьо око” с вкл. такса
 • Посещение в град Янина
 • Медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” с лимит на отговорност 2000 евро

Пакетната цена НЕ включва:
 • Музейни такси за обекти посещавани по желание: музея на иконата в Корча 700 леки стандартен билет и 500 леки при група +30 човека; Крепостта в Гирокастър – 200 леки; *Етнографски музей в Гирокастър – 200 леки
 • Полудневна екскурзия до античен Бутринт и курорта Ксамил - 20 евро възрастен и 15 евро деца до 12 г. (включва трансфер и входна такса), осъществява се при минимум - 20 туриста.
 • Целодневен круиз до полуостров Карабурун и остров Сазан - 30 евро възрастен и 20 евро деца до 12 г., осъществява се при минимум 25

Доплащане:
 • медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” се доплаща от туристи на възраст над 65 год. и до 70 год. - 4 лева; туристи над 70 год. доплащат - 7 лева!

Необходими документи:
 • валидна лична карта или задграничен паспорт.
 • За непълнолетни - нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие.

 • Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.
 • Начин и срок на заплащане: При записване 1-ва вноска 30 %; остатъкът - 14 дни преди отпътуване.
 • Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи - 7 дни преди датата на тръгване.
 • Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата!
 • Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват.
Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Туроператорът е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97, ал.1 от Закона за туризма на 04.01.2018 – застрахователна полица № 03700100001348 в ”ЗД ЕВРОИНС” АД, валидна за периода: от 11.03.2018 до 10.03.2019 год.