Септември 2019 екскурзия в Албания и Гърция в земята на Самуилова България

Eкскурзия За 22 септември в Албания и Гърция пътуване в Самуилова България
Продължителност: 4 дни / 3 нощувки
Транспорт: Автобус
Маршрут: София - Корча - Воскопойе - езеро Малка Преспа - остров Св. Ахил - Кастория
Дати на отпътуване: 19.09.2020 г.
Намери цена и резервирай
Дата
Бр. възрастни
Бр. деца
Програма
НОВО! Eкскурзия За 22 СЕПТЕМВРИ в АЛБАНИЯ и ГЪРЦИЯ пътуване в САМУИЛОВА България!

ПРОМОЦИЯ до 20 АВГУСТ на ТОП цена – 299 лева!

Пътуване до КОРЧА и Воскопойе в ДЕВОЛ, до езеро Малка Преспа и о-в Св. Ахил с КАСТОРИЯ!

Дати на пътуване: 19.09. – 22.09.20;
 • Пакет: 3 нощувки, 3 закуски и 2 вечери на ТОП цена!

Хотел в Корча:
 • Grand Palace - 4* или подобен, вижте: http://grandhotelpalacekorca.com/

Хотел в Кастория:
 • „Анесис” – 2* или подобен, вижте: Hotel ANESIS

Пътуване, в което всеки открива поне една причина, за да се върне по тези места заради:

 • романтиката, която открива в Кастория и езеро, в стария град Корча и ритъма на серенадата;

 • заради чувството, което изпълва всеки българин при допира със светините на България в някогашна КУТМИЧЕВИЦА и- езеро Малка Преспа с остров Свети Ахил – островът на цар Самуил!

 • заради ВОСКОПОЙЕ в ДЕВОЛ, съхранил древни църкви сред девствена природа, в чиято тишина сякаш се прераждаш;

 • заради прекрасната албанска кухня, с която си припомняш забравени вкусове на истинска и екологична храна;

 • и заради вкуса на гръцката рицина „Маламатина” и бира „Корча”, разбира се!


1 ден: София – Корча
Сутринта в 06:30 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута: София – Дупница – Благоевград - Кулата – Солун - Верия – Корча. Пътува се по скоростен магистрален път до самият град Корча през територията на Гърция.
В ранния след обяд пристигаме в Корча или още някога българският град – Горица, разположен в област Девол – важен административен, църковен и културен център в Първата българска държава.
В наши дни пътешествениците определят Корча като малкият Париж на Албания заради културата и аристократичната му деликатност, забелязана не само в поведението на хората, но и в архитектурата му. Корча поддържа и традицията на своите "сокаци" (павирани тесни улички) с характерни къщи със стари дървени печки и вкусно готвена храна. Всъщност Корча е най-посещаваният албански град във всеки сезон. През зимата е заобиколен от магията на снега, а през лятото привлича с чист въздух, бира „Корча” и серенадите - типична музика, която предимно се свири и пее от местни стари и млади китаристи. Настаняване в хотела.
След кратка почивка се отправяме на освежаващо посещение във фабриката за производство на бира „Корча” с дегустация (включено в цената). Свободно време. Вечеря. Нощувка.

2 ден: Корча – Воскопойе – Корча – 50 км.
Закуска. Сутринта по желание организирано посещение в музея на Средновековното изкуство - музей на иконата, където са експонирани 7000 култови предмета повечето, от които икони, църковни принадлежности и други артефакти от камък, дърво, метал и текстил. Най-вълнуваща е срещата с иконите с датировка от 13-ти до 19-ти векове, дело на известни иконописци като Онуфри и неговия син Никола, Киприоти, Селеника, братята Зограф и др.
Свободно време в Корча или в 11:30 часа по желание и срещу доп. заплащане: полудневна екскурзия до Воскопойе в Девол.
Каним Ви на едно пътуване в отминали времена на слава в област Девол – важен административен, църковен и културен център в Първата българска държава. В Девол княз Борис I гради една от седемте големи църкви, в Девол по повелята на княза Климент Охридски основава книжовна школа (впоследствие преместена в Охрид), все тук през 893 г. е изпратен и Наум Охридски и е учредена Деволската епархия. Ще се разходим във Воскопойе – наследник на древния Москопойе, разположен на важен търговски път в миналото, свързващ Венеция с Константинопол, основна причина за просперитета на града. През 17 – 18 век града наброявал 80 хиляди жители, гордеел се с около 26 църкви, иконописна школа, училища и собствена печатница, в която се печатало с гръцки и славянски букви. По същото време Воскопойе се считал и за втори важен център на Балканите, бил сравним с Истанбул! Днес Воскопойе е малко село с около 700 жители, а от църквите са запазени само пет. Свободно време за разходка и посещение на църквите. Възможност за обяд в местните ресторанти. Завръщане в Корча. Свободно време по интереси. По желание и срещу доплащане (20 евро) вечеря с типична за Корча музика – серенада. Нощувка.

3 ден: Корча – езеро Малка Преспа остров Свети Ахил – Кастория – 135 км.
Закуска. В 09:00 часа (албанско време) отпътуване за Гърция и Кастория. Отправяме се към любимата резиденция на цар Самуил – Преспа, разположена в езерото Малка Преспа на остров Свети Ахил, островът на цар Самуил. На този остров са руините на един от седемте катедрални храма, градени още от цар Борис, веднага след покръстването му. Именно в този разкошен храм със застроена площ от 968 м2, цар Самуил положил мощите на свети Ахил от Лариса, за да пази светеца и острова и българите.
В средата на 20 век гръцки археолози при разкопки разкриха и доказаха, че в храма е бил погребан самият цар Самуил, както и неговия син цар Гаврил Радомир. Свободно време. Продължаване за Кастория, някога българският град Костур, който днес е един от най-красивите градове в Гърция. Градът е живописно построен върху най-тясната част „гърлото” на полуостров, който навлиза в езерото Орестиада, на надморска височина 620 м. В уличките си града е запазил повече от 70 църкви и параклиси, някои от тях строени през 9-10 век, когато градът е един от важните български центрове в историческата област Кутмичевица, наричана още Деволски комитат. В Кастория са съхранени и приблизително 140 големи къщи – всички те архитектурни шедьоври от 17 и 18 век, построени от камък и дърво.
Настаняване в хотела. Свободно време за освежаване и по желание (включена в цената) организирана разходка до манастира „Света Богородица Мавровска” или Мавриотиса. Манастирът е разположен на три километра югоизточно от Костур, на края на Костурския полуостров и на самото езеро, срещу село Маврово от другата страна на езерото, откъдето идва и името Мавриотиса – Мавровска.
Вечеря. Нощувка.

4 ден: Кастория - София
Закуска. В 10:00 часа освобождаване на хотела и отпътуване за България и София. Пристигане в София вечерта.

Пакетна цена на турист - ПРОМО цени до 20 АВГУСТ 2020:
 • На турист в двойна стая - 299 лева
 • Единична стая - 390 лева
 • Дете 0-011.99 г. с 2-ма възрастни в стая - 245 лева

Пакетна цена на турист - Редовни цени:
 • На турист в двойна стая - 320 лева
 • Единична стая - 410 лева
 • Дете 0-11.99 г. с 2-ма възрастни в стая - 265 лева

Пакетната цена включва:
 • Транспорт с лицензиран автобус за международни превози
 • 3 нощувки със закуски, от които: 2 - Корча хотел 4* в центъра; 1 – Кастория хотел 2* в центъра
 • 1 стандартна вечеря три степенно меню в ресторанта на хотела в Корча
 • 1 стандартна вечеря три степенно меню в Кастория в таверна на брега на езерото
 • Посещение с дегустация във фабрика за производство на бира „Корча”
 • Екскурзия до езерото Малка Преспа и остров Свети Ахил
 • Мед. Застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК”Левинс” с лимит 4000 евро
 • Водач от агенцията през цялото пътуване

Пакетната цена НЕ включва:
 • Туристическа такса за хотела в Гърция - заплаща се лично в хотела
 • Целодневна екскурзия до Воскопойе в Албания – 15 евро на възрастен; 10 евро дете до 12 год.; осъществява се при минимум 20 туриста
 • Вечеря с жива музика „серенада” в Корча – 18 евро; 10 евро дете до 12 год.; осъществява се при минимум 25 туриста
 • Музейни такси в Албания: около 500 албански леки

Доплащане: медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” с лимит 4000 евро се доплаща от туристи, които са на възраст 69 год. и над 70 год. - 6 лева!

Важна информация:
От 01.01.18 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, която се заплаща от туристите на място в хотела.
 • за 5* хотели - 4 евро на стая, на вечер
 • за 4* хотели - 3 евро на стая, на вечер
 • за 3* хотели - 1.50 евро на стая, на вечер
 • за 2*, 1* хотели - 0.50 евро на стая, на вечер


Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 35 туристи.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата.

Необходими документи:
 • валиден задграничен паспорт ИЛИ лична карта;

няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни

Начин на плащане:
 • депозит – 30 % от пакетната цена, доплащане – до 10 дни преди отпътуване.

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

АЛБАТРОС – 59 ООД, притежава Удостоверение за туроператорска дейност № 6896 /21.02.2012г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97, ал.1 от Закона за туризма на 14.01.2018 – застрахователна полица № 03700100001832 в ”ЗД ЕВРОИНС” АД, валидна за периода: от 11.03.2019 до 10.03.2020 год.

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ОФЕРТАТА